palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

OMIT Közlemény 2014.09.19

2014. szeptember 19., péntek 12:59
Jelenleg összesen 601,1 km hosszon van árvízvédelmi készültség elrendelve, 367,2 km-en I. fokú (Duna, Rába, Rábca, Sió), 145,7 km-en II. fokú (Lajta, Marcal, Mura, Principális csatorna, Zala), 88,2 km-en III. fokú (Dráva) a készültség.

Az OMIT törzsvezetője szemlét tartott a Dráva menti árvízvédelmi vonalakon.

Az aktívan védekező vízügyi igazgatóságok védelmi szervezetéhez kirendelt társigazgatósági dolgozók visszavezénylése (osztagok, geodéziai- és világító csapatok) folyamatosan történik.

Az OMIT megbízásából a töltésfeltáró szakcsoport a Dráva védelmi vonalain folyó védelmi munkákhoz nyújt segítséget.

Az árvízvédekezésben az állami műveken összesen 611 fő vízügyi dolgozó vett részt, amiből 181 fő a társ vízügyi igazgatóságoktól átrendelt szakember. A védekezésben 31 db teherautó, 194 db személygépkocsi vett részt, a védekezés kezdete óta eddig összesen 75950 db homokzsák és 417 m3 homok került felhasználásra.

HIDROMETEOROLÓGIAI HELYZET ALAKULÁSA:

A reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásokon csapadéknyom és 5 mm között volt. Ma még a vízgyűjtők időjárását a tőlünk északkeletre elhelyezkedő anticiklon határozza meg, emiatt számottevő csapadék nem valószínű. Szombaton és vasárnap ciklonális mező alakítja térségünk időjárását, nedvesebb, labilis légállapotú levegő lesz felettünk. Emiatt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, többfelé várható zápor, helyenként zivatar. Szombaton jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű. Vasárnap délután hidegfront érkezik, a front előtt, és utána is lehet területi átlagban 10 mm-t meghaladó csapadék. Eleinte a Bodrog és a Felső-Tisza, majd az Inn, a Traun és az Enns, a Bécsi-medence, valamint a Dráva alsó vízgyűjtőjén valószínű a 10-15 mm csapadék. Hétfő délutántól nyugat felől anticiklon épül fel, így a következő napokban csapadékra nem kell számítani.

A korábbi csapadékos napok időjárása következményeként a Rábán, a Murán és a Dráván is igen jelentős árhullámok alakultak ki. A Rába a felső szakaszán III. fok, a Mura Letenyénél rekord értékkel már tetőzött, a Dráván a tetőző vízállások helyenként megközelíthetik az eddig mért legmagasabb vízszinteket.

ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS

Jelenleg 367,2 km-en I. fokú, 145,7 km-en II. fokú, 88,2 km-en III. fokú árvízvédelmi készültség van elrendelve az országban.

A Dunán kialakult árhullám a hazai szakaszon Nagybajcsnál sem haladta meg az I. fok szintjét, lejjebb is fokozat alatt marad. Újabb említésre méltó árhullám a következő időszakban nem várható.

A Rába tegnap este Árpásnál 472 cm-es vízállással tetőzött. A folyó felső szakaszán (Szentgotthárd, Körmend, Sárvár) árvízvédekezési készültségi fokozat alattiak a vízszintek. Győrnél a mai napon fokozat alatti, nem sokkal 430 cm feletti tetőző vízszintek alakulhatnak ki.

A Lajta II. fok feletti vízállások mellett Mosonmagyaróvárnál is tovább apad.

A Zala Zalaapátinál már szintén apadó ágban van II. fok feletti vízállások mellett.

A Principális-csatornán a nagykanizsai vízmérce szelvényben továbbra is igen lassú apadás tapasztalható. Ma reggel 8 órakor 257 cm volt a vízállás.

A Dráván és a Murán még tartott egy korábbi árhullám levonulása, erre érkezett az újabb árhullám.

A Mura Letenyénél 16-án 0 órakor tetőzött 554 cm-en, 40 cm-rel magasabban, mint az eddigi legmagasabb vízállás. Letenye vízállása ma reggel a II. fok szintje alá csökkent, ma 10 órakor 374 cm.

A Dráva Őrtilosnál 16-án reggel 5 és 7 óra között tetőzött 439 cm-es vízszinttel, jelenleg intenzíven apad, 9 órakor 238 cm-t mértek. Barcsnál a tetőzés tegnap reggel 4 órakor 507 cm-en, Szentborbásnál pedig 9 órakor 577 cm-en megtörtént. Drávaszabolcsnál a vízállás ma 9 órakor 582 cm volt.

Az Országos Vízjelző Szolgálat ma reggeli előrejelzései szerint a Mura vízállása Letenyénél várhatóan a holnapi nap második felében csökken az I. fok szintje alá (I. fok 330 cm). A Dráva hazai szakaszán a tetőző vízállások várhatóan csak megközelítik az eddig mért legmagasabb vízszinteket. Szentborbásnál a mai nap során várható, hogy a III. fok szintje alá süllyed a már apadó vízszint. Drávaszabolcsnál a tetőzés ma délután várható a valaha mért legmagasabb vízállás szintje alatt, addig már csak további néhány cm emelkedés valószínűsíthető.

Balaton: a tó átlagvízállása 134 cm. A vízállás az elmúlt napon nem változott.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a 2014. szeptember 3-án megkezdett apasztó vízeresztés mértékét 46 m3/sec-ig növelte; a mai napon további fokozatos emeléssel az 50 m3/sec intenzitást érik el.

Belvízvédelmi helyzet

Jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén összesen 41 szakaszon van elrendelt készültség. 17 szakaszon van érvényben I. fokú, 17 szakaszon II. fokú, 7 szakaszon pedig III. fokú belvízvédelmi készültség. Az elmúlt napon nem volt csapadék,  a belvízzel elöntött terület nagysága kissé csökkent, a ma reggeli adatok alapján 46 700 ha (ebből 22 800 ha vetés-szántó) van víz alatt.

A legnagyobb elöntések az Alföld középső vidékén, Szentes – Mezőtúr térségében alakultak ki. Az előrejelzések szerint a legérintettebb alföldi területeken ma és holnap 10-15 mm csapadék várható. Az előrejelzés beválása esetén az intenzív belvízvédekezés ellenére az elöntött területek nagyságának újra emelkedni fog.

A 91 db üzemelő szivattyútelep kapacitása 106 m3/s, tegnap 6,0 millió m3 belvizet emeltek át. A belvízvédekezésben 421 fő vízügyes dolgozó vett részt, amiből 6 fő az átvezényelt és 26 fő a külső létszám.

 

Országos Műszaki Irányító Törzs, 2014. szeptember 19.

Utolsó módosítás: 2014. szeptember 19., péntek 13:11, Radó Mónika