palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

Sajtóközlemény 2015.05.21

2015. május 22., péntek 13:38

Sajtóközlemény

Az előrejelzések szerint elsősorban a Dráva-Mura, az Inn, a Traun-Enns, a Bécsi medence és a Mosoni Duna külföldi vízgyűjtő területein az elkövetkező négy napban lehulló 50-80 mm csapadék hatására árhullámok levonulása várható a magyarországi folyókon. A Duna részvízgyűjtői közül 2015. május 22-én, pénteken és a rákövetkező napon a Traun-Enns területén valamint a Bécsi medencében területi átlagban 45-50 mm, illetve 30 mm körüli csapadék valószínű. A Rába-Répce és a Lajta illetve a Mura területén 2015. május 22. reggeltől várható tartós csapadékhullás. A lehulló csapadékmennyiség területi átlaga 2015. május 24., vasárnap reggelig elérheti a 30-50 mm-t, 2015. május 25., hétfő reggelig pedig a 45-60 mm-t. Ezt követően az előrejelzések szerint jelentősen csökken a csapadékhajlam, a jövő hét végéig további számottevő mennyiségre egyelőre sehol nincs kilátás.

Árvízi készültséget elérő vízszintek az előrejelzések szerint elsősorban a Mura, Rába, Lajta folyókon alakulhatnak ki (I.-II., esetleg III. fok), emellett nem kizárt, hogy lokális csapadékokból akár a kisebb vízfolyásokon is jelentősebb vízszintemelkedések következnek be.

Hidrológia

A csapadék hatására a Duna ausztriai szakaszán áradás kezdődött. Az osztrák előrejelzés szerint a következő 48 órában egyelőre nem várható további jelentős mértékű áradás. Az Országos Vízjelző Szolgálat 2015. május 20-án kiadott előrejelzése szerint a Duna vízállása a magyarországi szakaszon várhatóan csak megközelíti az I. fokú készültség szintjét.

A Rába és a Répce felső szakaszán egyelőre csak kisebb vízszintemelkedések alakultak ki, jelentősebb áradás a péntek-szombati csapadék hatására várható, szombaton a vízállás Körmendnél meghaladhatja az I. fokú készültségi szintet.

A Lajta felső szakaszán is csak a 2015. május 22-én kezdődő csapadékhullás hatására indulhat meg az áradás. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a vízállás Mosonmagyaróvárnál vasárnapra elérheti az I. fokú készültségi szintet.

A péntek-szombati csapadék hatására a Murán is árhullám várható. Letenyénél a tetőző vízállás meghaladhatja a II. fokú készültségi szintet.

Felkészülés a védekezésre

Az árvízvédekezést az állami védvonalakon az érintett vízügyi igazgatóságok, míg a helyi önkormányzati tulajdonban lévő árvízvédelmi műveken szükséges védekezést az önkormányzatok látják el.

A vízügyi igazgatóságok a védekezésre felkészültek, az előrejelzéseket folyamatosan figyelemmel kísérik, és a kialakuló helyzetnek megfelelően a szükséges intézkedéseket megteszik. Szükség esetén az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) bázisán működő Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) is megkezdi működését, és a helyzetnek megfelelően a nem védekező vízügyi igazgatóságok védelmi erőit, műszaki szakembereit, védelmi eszközeit, és anyagait a védekező vízügyi igazgatóságokhoz rendeli.

Mindezeken túl a vízügyi szervezet a védekezési tevékenység során, műszaki irányító szakemberek kirendelésével segítséget nyújt az önkormányzati feladatkörbe tartozó árvízvédekezési feladatok ellátásához is. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság felhívta az érintett önkormányzatok figyelmét, hogy ellenőrizzék védelmi terveiket, a meglévő védművek műtárgyak, állapotát, a biztosítható humán erőforrások, védelmi eszközök, anyagok rendelkezésre állását.

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2015. május 21

Utolsó módosítás: 2015. május 22., péntek 13:41, Radó Mónika