palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

SAJTÓKÖZLEMÉNY 2015.05.22

2015. május 22., péntek 11:46

Meteorológia

Továbbra is a Duna, a Rába, a Lajta és a Mura vízgyűjtője felett lévő ciklon és a hozzátartozó hullámzó frontrendszer alakítja az időjárást. Hatására az elmúlt három napban gyakran hullott csapadék a térségben, kedden és szerdán intenzív, záporok, zivatarok formájában. A Mura és a Zala vízgyűjtő alsó szakaszán 20-25 mm. Összességében május 19-21-e között területi átlagban 15-25 mm csapadék hullott a Rába és a Mura vízgyűjtőn, a Zala vízgyűjtőn pedig 10-15 mm. Lokálisan többfelé előfordultak nagyobb mennyiségek, 30-40 mm, helyenként 50 mm feletti értékek is.

A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap hajnalig számíthatunk csapadékos időjárásra, a jövő hét végéig további jelentős mennyiségre egyelőre sehol nincs kilátás. Vasárnap reggelig a Duna részvízgyűjtői közül a Traun-Enns területén és a Bécsi medencében területi átlagban 25-40 mm körüli csapadék valószínű. A Rába-Répce és a Lajta területén a ma déli óráktól várható tartós csapadékhullás. A lehulló mennyiség területi átlaga vasárnap reggelig elérheti a 30-35 mm-t.

A Rába vízgyűjtőn 35-45 mm várható, de a déli részen részvízgyűjtőn akár 50 mm is előfordulhat. A Zala vízgyűjtőn 30-35 mm csapadék valószínű területi átlagban.

A Mura vízgyűjtő felső szakaszán 35-45 mm, a Graz alatti vízgyűjtőrészen 35-50 mm, míg a szlovén, horvát térség egy részén 80 mm csapadék is lehullhat.

 

Hidrológiai előrejelzés

A csapadék hatására a Duna ausztriai szakaszán kisebb áradás kezdődött, amely tegnap délután megállt. Az osztrák előrejelzés szerint a holnapi nap folyamán tovább árad a folyó.  Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Duna vízállása a magyarországi szakaszon hétfőre megközelítheti az I. fokú készültség szintjét. A Rába és a Répce felső szakaszán egyelőre csak kisebb vízszintemelkedések alakultak ki, jelentősebb áradás a pénteki és szombati csapadék hatására alakulhat ki. A Lajta felső szakaszán is csak a ma kezdődő csapadékhullás hatására indulhat meg az áradás. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a vízállás Mosonmagyaróvárnál vasárnapra elérheti az I. fokú készültségi szintet.

A meteorológiai előrejelzések beválása esetén a Rába folyó szentgotthárdi szelvényében I. fokozatot (270 cm) akár meghaladó tetőzés várható, Körmendnél II. fokozatot (380 cm) elérő árhullám is kialakulhat. A Rába sárvári szelvényében még gyengén árad a folyó, a vízállásváltozás 1m-en belüli lesz a korábbi csapadékok hatására. A talaj telítettsége az elmúlt napokon hullott csapadék miatt megnövekedett

A Répce és a Gyöngyös vízgyűjtőjén szombaton záporokra kell számítani, a mostani helyzetekben a kisebb vízgyűjtőkön is jelentős csapadék hullhat, ez pedig a kisebb vízfolyásokon akár jelentős vízszintemelkedést okozhat.

A Zala folyón kialakuló árhullám előreláthatólag Zalaapátinál fokozat alatt tetőzik.

A Mura vízgyűjtőn a jelenlegi csapadék előrejelzések alapján akár II. fokot (380 cm) megközelítő árhullám is kialakulhat. A tetőzés 26-án, kedden várható.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2015. május 22.

Utolsó módosítás: 2015. május 22., péntek 13:54, Radó Mónika