palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG 05.23.

2015. május 24., vasárnap 20:52

Meteorológia

Az elmúlt 24 órában a vízgyűjtők időjárását meghatározó hullámzó frontrendszeren a mediterrán térségben egy önálló ciklon keletkezett. Az erősödő mediterrán ciklon intenzív csapadékzónája a késő esti, éjszakai órákban érte el a vízgyűjtőket. Ma reggelig nagy mennyiségű, helyenként az előrejelzetthez képest sokkal több csapadék hullott.

A Rába vízgyűjtőjén 20 és 40 mm közötti csapadék mennyiséget észleltek, a Zala vízgyűjtőjén 35-40 mm csapadékot mértek, a Mura vízgyűjtőjén pedig 25-65 mm közötti csapadék hullott.

Alsó-Ausztria déli részén sokfelé mértek 20-30 mm-t meghaladó, északabbra és nyugatabbra általában 10-15 mm alatti csapadékot. A Lajta felső szakaszának térségében jellemzően 25-40 mm-t mértek. A Rába és a Répce vízgyűjtő területén is sokfelé volt 30-40 mm feletti csapadék.

Az intenzív csapadéktevékenység jelenleg is tart, a helyzet óráról órára változik.

A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap hajnalig számíthatunk csapadékos időjárásra. Ma napközben kissé csökken az intenzitás, de a délutáni órákban ismét 5-6 mm/h intenzitású csapadékot jeleznek elő körülbelül 4-6 órán keresztül a meteorológiai modellek. Területi átlagban a Rába teljes vízgyűjtőjére további 25 mm feletti, a Mura vízgyűjtőre 20 mm körüli, a Zala vízgyűjtőre pedig 15 mm közeli mennyiségek várhatóak

Az előrejelzések szerint holnap reggelig a Duna részvízgyűjtői közül az Inn térségében területi átlagban 15 mm, a Traun-Enns területén és a Bécsi medencében 30-35, illetve 25 mm körüli csapadék valószínű. A  Lajta területén a holnap reggelig lehulló csapadék mennyisége elérheti a 30 mm-t.

Vasárnaptól jelentősen csökken a csapadékhajlam, a következő napokban jelentős mennyiség sehol nem valószínű.

 

Hidrológia

Vízfolyásokon az eddig lehullott csapadékok hatására intenzív árhullám képződött a Rába külföldi, középső és határközeli szelvényeiben. A csapadéktevékenység és az összegyülekezés még jelenleg is tart. A folyó a szentgotthárdi szakaszon intenzíven árad.

A Strém és a Pinka a külföldi szakaszain már jelentősen árad. A Répce Lutzmannsburgnál szintén intenzíven árad.

A Gyöngyös patakon jelenleg még csak kisebb vízszintemelkedések tapasztalhatóak.

A Mura felső szakaszán ezekben az órákban indult meg az áradás.  Letenyénél már lassú áradás tapasztalható. A Kerkán és a Kebelén is jelentős árhullámok alakultak ki.

A meteorológiai előrejelzések beválása esetén a Rába folyó szentgotthárdi szelvényében akár a II. fokot is meghaladó tetőzés várható, Körmendnél pedig II. fokozat körüli árhullám kialakulását várják a jelenlegi információk alapján a vízügyi szakemberek. Jelenleg ez még csak egy erős becslés, mert az összegyülekezés még tart, a majdani intenzitás is jelentősen befolyásolja majd a kialakuló árhullámot.

A Répcén és a Gyöngyös patakon is nagyobb árhullámok kialakulására lehet számítani.

A Zala folyón kialakuló árhullám hatására Zalaapátinál fokozat alatti tetőzés várható.

A Murán a jelenlegi mennyiségi előrejelzések beválása esetén III. fok közeli árhullám is kialakulhat. 26-án, kedden valószínű a tetőzés.

A Dráva vízgyűjtő területein az előrejelzetthez képest több mint kétszer annyi csapadék hullott le. A folyón ezért nagyobb árhullámok kialakulására számítanak a vízügyi szakemberek, fokozat körüli tetőzések várhatók. 

Utolsó módosítás: 2015. május 24., vasárnap 21:01, Radó Mónika