palyazat_fooldal

Események

3
2019. szeptember 3., kedd

Sajtómeghívó

Felső-tiszai hulladék-mentesítési projekt átadás Vásárosnamény

19
2019. június 19., szerda

SVN konferencia

2019. június 19-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság az Agrárminisztériummal közös szervezésű szakmai konferenciát tartott a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából.

12
2019. március 12., kedd

A TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye, 2019. március 12.

Megrendezésre került a TSOnline országos tájékoztató zárórendezvénye.

11
2019. február 11., hétfő

Vizet mindenkinek! - VV 2019

"Vizet mindenkinek!" szlogennel indul idén is a Víz Világnapi rendezvénysorozat!

Információkat kaphatsz a cikken belül és a vizvilagnap.hu weboldalon.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG 05.23.

2015. május 24., vasárnap 20:52

Meteorológia

Az elmúlt 24 órában a vízgyűjtők időjárását meghatározó hullámzó frontrendszeren a mediterrán térségben egy önálló ciklon keletkezett. Az erősödő mediterrán ciklon intenzív csapadékzónája a késő esti, éjszakai órákban érte el a vízgyűjtőket. Ma reggelig nagy mennyiségű, helyenként az előrejelzetthez képest sokkal több csapadék hullott.

A Rába vízgyűjtőjén 20 és 40 mm közötti csapadék mennyiséget észleltek, a Zala vízgyűjtőjén 35-40 mm csapadékot mértek, a Mura vízgyűjtőjén pedig 25-65 mm közötti csapadék hullott.

Alsó-Ausztria déli részén sokfelé mértek 20-30 mm-t meghaladó, északabbra és nyugatabbra általában 10-15 mm alatti csapadékot. A Lajta felső szakaszának térségében jellemzően 25-40 mm-t mértek. A Rába és a Répce vízgyűjtő területén is sokfelé volt 30-40 mm feletti csapadék.

Az intenzív csapadéktevékenység jelenleg is tart, a helyzet óráról órára változik.

A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap hajnalig számíthatunk csapadékos időjárásra. Ma napközben kissé csökken az intenzitás, de a délutáni órákban ismét 5-6 mm/h intenzitású csapadékot jeleznek elő körülbelül 4-6 órán keresztül a meteorológiai modellek. Területi átlagban a Rába teljes vízgyűjtőjére további 25 mm feletti, a Mura vízgyűjtőre 20 mm körüli, a Zala vízgyűjtőre pedig 15 mm közeli mennyiségek várhatóak

Az előrejelzések szerint holnap reggelig a Duna részvízgyűjtői közül az Inn térségében területi átlagban 15 mm, a Traun-Enns területén és a Bécsi medencében 30-35, illetve 25 mm körüli csapadék valószínű. A  Lajta területén a holnap reggelig lehulló csapadék mennyisége elérheti a 30 mm-t.

Vasárnaptól jelentősen csökken a csapadékhajlam, a következő napokban jelentős mennyiség sehol nem valószínű.

 

Hidrológia

Vízfolyásokon az eddig lehullott csapadékok hatására intenzív árhullám képződött a Rába külföldi, középső és határközeli szelvényeiben. A csapadéktevékenység és az összegyülekezés még jelenleg is tart. A folyó a szentgotthárdi szakaszon intenzíven árad.

A Strém és a Pinka a külföldi szakaszain már jelentősen árad. A Répce Lutzmannsburgnál szintén intenzíven árad.

A Gyöngyös patakon jelenleg még csak kisebb vízszintemelkedések tapasztalhatóak.

A Mura felső szakaszán ezekben az órákban indult meg az áradás.  Letenyénél már lassú áradás tapasztalható. A Kerkán és a Kebelén is jelentős árhullámok alakultak ki.

A meteorológiai előrejelzések beválása esetén a Rába folyó szentgotthárdi szelvényében akár a II. fokot is meghaladó tetőzés várható, Körmendnél pedig II. fokozat körüli árhullám kialakulását várják a jelenlegi információk alapján a vízügyi szakemberek. Jelenleg ez még csak egy erős becslés, mert az összegyülekezés még tart, a majdani intenzitás is jelentősen befolyásolja majd a kialakuló árhullámot.

A Répcén és a Gyöngyös patakon is nagyobb árhullámok kialakulására lehet számítani.

A Zala folyón kialakuló árhullám hatására Zalaapátinál fokozat alatti tetőzés várható.

A Murán a jelenlegi mennyiségi előrejelzések beválása esetén III. fok közeli árhullám is kialakulhat. 26-án, kedden valószínű a tetőzés.

A Dráva vízgyűjtő területein az előrejelzetthez képest több mint kétszer annyi csapadék hullott le. A folyón ezért nagyobb árhullámok kialakulására számítanak a vízügyi szakemberek, fokozat körüli tetőzések várhatók. 

Utolsó módosítás: 2015. május 24., vasárnap 21:01, Radó Mónika