palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG 05.24.

2015. május 24., vasárnap 21:02

Meteorológia

Tegnap még folytatódott a csapadékos időjárás, délutánra csökkenő intenzitással. Estére meg is szűnt az eső. Összességében a Rába és a Mura vízgyűjtőin az elmúlt 24 órában 10-25 mm eső esett. A Rába vízgyűjtő északi területein több, a délieken pedig kevesebb volt a csapadék. A Mura vízgyűjtőn az északi felső és a középső területekre hullott a több eső.  Az elmúlt 24 órában a Duna bajorországi vízgyűjtőjén sokfelé mértek 10 mm feletti, helyenként 20-30 mm feletti csapadékot. Alsó-Ausztriában 20-30, helyenként 40 mm feletti értékeket mértek.

A meteorológiai előrejelzések szerint a vízgyűjtők időjárását továbbra is a felettük elhelyezkedő sekély, alacsony nyomású mező határozza meg, amely csak igen lassan helyeződik kelet felé. Az előrejelzések szerint holnap reggelig sehol nem várható számottevő csapadék utánpótlás. Hétfőn és kedden elsősorban a Dunántúl területén várható összességében és átlagosan 10-15 mm-t elérő, lokálisan helyenként ennél nagyobb csapadékmennyiség. Máshol ennél kevesebb valószínű. Az ezt követő napokban tovább csökken a csapadékhajlam.

 

Hidrológia

A Rába Szentgotthárdnál 242 cm-rel tetőzött 2015.05.23-án 13:15 órakor. Estére már intenzív apadásnak indult a folyó. Vasárnap reggelre az árhullám tetőzése Csákánydoroszló térségét érte el. Körmend térségében jelenleg tetőzés közeli állapotban van a folyó, I. fokot meghaladja a vízállás. Sárvárnál fokozat alatti vízállással fog tetőzni a Rába. Kisebb völgyi elöntések a Répce völgyben előfordultak.

A Dunán, a ma reggeli osztrák előrejelzés beválása esetén a vízállás Nagybajcsnál vasárnap délutánra várhatóan meghaladja az I. fokú készültség szintjét (470 cm). Holnap reggelre 520-540 cm körüli tetőzés várható, a vízállás rövid időre kismértékben esetleg meghaladhatja a II. fokú készültségi szintet (540 cm). Az alsóbb szakaszon a vízállás Komáromnál hétfőn késő estére elérheti az I. fokú készültség szintjét (500 cm) és kismértékben meghaladhatja azt. Esztergomnál valószínűleg csak megközelíti az I. fokot (500 cm).

A Mura Letenyénél szombaton egész nap egyenletesen áradt és vasárnap is további, mintegy fél méteres áradás várható még. Letenyénél a tetőzés vasárnap éjjelre várható 370 +-10 cm-es, II. fokot megközelítő tetőző vízállással.

A Dráván is várható árhullám, a Drávaszabolcsi árvízvédelmi szakaszon előreláthatólag kedd reggel kell majd elrendelni az I. fokú készültséget.

A Répce árhulláma Répcevisnél tegnap kora este tetőzött 259 cm-es vízállással, a várt jelentős ellapulás hatására a vízállás Répcelaknál várhatóan nem közelíti meg az I. fokú készültségi szintet.

A Lajtán a vízállás Mosonmagyaróvárnál ma éjjelre meghaladhatja az I. fokú készültség szintjét (160 cm). A tetőzés holnap reggel 170-190 cm körüli (a II. fok szintjét legfeljebb csak megközelítő) vízállással várható.

A Sajón a jelenlegi előrejelzések szerint szintén kedden várható az I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelése.

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2015. május 24.

Utolsó módosítás: 2015. május 24., vasárnap 21:06, Radó Mónika