palyazat_fooldal

Események

29
2018. június 29., péntek

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Duna Nap magyarországi fő eseményét az idei évben az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szervezésében bonyolítja le Érsekcsanádon, a Duna déli szakaszán, ezúttal közösen a szerb vízügyes kollégákkal.

15
2018. június 15., péntek

Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapi konferencia

SVN (2)

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2018. június 15-én szakmai konferencia formájában emlékezik meg az Elsivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „A föld valódi kincs – növeljük értékét!”

17
2018. április 17., kedd

2018. évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), valamint a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) szervezésében 2018. április 17-19. között került megrendezésre Sikondán az idei évi Árvízvédelmi, Folyó-és Tógazdálkodási Országos Konferencia.

17
2018. április 17., kedd

Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban

2018. április 17-én az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. szervezésében Nádudvaron került megrendezésre a „Szélsőségek szorításában, adatalapú aszály- és belvízkezelés a mezőgazdaságban” című konferencia.

15
2017. december 15., péntek

Sajtótájékoztató

Készenlétbe helyezzük a magyar jégtörő hajókat!

13
2017. december 13., szerda

Sajtómeghívó - vízügyi roadshow Nyíregyháza

A vízügyi roadshow utolsó állomása: Nyíregyháza, Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari, Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnáziuma

30
2017. november 30., csütörtök

Sajtómeghívó

"A ráckevei (soroksári) Duna-ás és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és - rekonstrukció" című projekt nyitórendezvénye

24
2017. október 24., kedd

Sajtómeghívó

A Magyar Hidrológiai Társaság Somogy megyei Területi Szervezete HIDROLÓGIAI EMLÉKPARKOT állít az MHT Centenáriumi Évének tiszteletére

6
2017. október 6., péntek

Sajtómeghívó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja az érdeklődőket a KEHOP-1.4.0-15-2015-00007 azonosítószámú projekt keretében szervezett sajtóbejárásra és nyitórendezvényre.

29
2017. június 29., csütörtök

Sajtómeghívó

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából szervezett ünnepségre az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tisztelettel meghívja a sajtó képviselőit.

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

Korábbi események
Tartalomfelelős: Siklós Gabriella, sajtóreferens

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG 05.25.

2015. május 25., hétfő 11:43

Meteorológia

Az elmúlt 24 órában nem hullott csapadék a nyugat-Dunántúlt érintő vízgyűjtők magyar és külföldi területeire sem.

Az előrejelzések szerint a következő napokban sehol nem várható területi átlagban jelentős csapadék. Ma a középpontjával tőlünk délkeletre található ciklon áramlási rendszere nedves, labilis egyensúlyi állapotú levegőt szállít térségünk fölé.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő 24 órában inkább a magyar területekre várható 5-10 mm eső. A külföldi vízgyűjtőkön csak 0-5 mm közötti csapadékok valószínűek. Holnap már csak a délelőtti órákban várható további 5 mm eső a térségünkben.

 

Hidrológia

Az elmúlt napok esőzései hatására keletkezett árhullámok ma reggelre már levonultak a kisebb vízfolyásokon. A nagyobb folyókon még tart az árhullám levonulása. Az eddigi árhullámoknak utánpótlása jelenleg sehol sincs.

A Rábán hétfőn délelőtt Rum térségében tart a tetőzés. Körmendnél és alatta kisebb völgyi elöntések keletkeztek. Szentgotthárdnál az árhullám levonult.

Körmendnél tegnap hosszan tetőzött a folyó a nappali időszakban 316 cm-rel, hétfő reggelre azonban már 1 m-t apadt a folyó a tegnapi tetőzéshez képest. Körmendnél a Csörnöc-völgyben kisebb elöntés keletkezett. Sárvárnál lassan árad a folyó, fokozatot elérő vízállás nem lesz.

A Mura Letenyénél tegnap egész nap egyenletesen áradt, hétfő reggelre tetőzés előtti állapotban van a folyó. Hétfőn reggel a vízállás Letenyénél 371 cm volt. Hétfő déltől estig hosszú tetőzésre számítanak a szakemberek, 375 cm körüli, II. fokot megközelítő vízállással, estétől pedig már apadás várható. A folyó Murakeresztúrnál még árad, a tetőzés estére várható, kedd hajnalra ezen a szakaszon beindulhat az apadás.

A Zalán jelentős árhullám nem alakult ki. Összességében 1 m-t emelkedett a víz szintje a felső szakaszon. Ma reggelre az árhullám elhagyta Zalabér térségét, már ott is apad a folyó. Zalaapátiban gyengén árad a Zala, fokozatot elérő vízállásra nem kell számítani.

A Duna Nagybajcsnál ma hajnalban tetőzött 527 cm-es vízállással. Itt kedd reggelre az I. fokú készültség szintje alá csökkenhet a vízállás. Komáromnál a vízállás a következő órákban megközelíti az I. fokú készültség szintjét (500 cm). Esztergomnál előreláthatólag nem éri el a víz szintje az I. fokot és Budapestnél sem kell elrendelni az I. fokú védelmi készültséget, a rakpartokat előreláthatólag nem kell lezárni.

A Lajta felső szakaszán már zavartalan apadás tapasztalható, Mosonmagyaróvárnál pedig lassú áradás mellett hétfőn reggel el kellett rendelni  az I. fokú készültségi szintet. A tetőzésre kedden, a hajnali órákban kerülhet sor, 190-200 cm körüli vízállással.

A Dráván is várható árhullám, a Drávaszabolcsi árvízvédelmi szakaszon előreláthatólag kedd reggel kell majd elrendelni az I. fokú készültséget.

A Sajón a jelenlegi előrejelzések szerint szintén kedden várható az I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelése.

 

 

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2015. május 25.

Utolsó módosítás: 2015. május 25., hétfő 11:46, Radó Mónika