Események

25
2017. április 25., kedd

Sajtómeghívó

Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Konferencia

16
2017. március 16., csütörtök

Sajtómeghívó

2016-2017-es jévédekezés lezárása, a Jégtörő XI-es hajó átkeresztelése

9
2017. február 9., csütörtök

Sajtómeghívó

Robbantás a Tiszán

7
2017. február 7., kedd

Sajtómeghívó

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli a Magyar Hidrológiai Társaság

19
2017. január 19., csütörtök

OMIT jégvédekezési sajtótájékoztató

jegtores_dalya2_20170117_mti_belyegkep

Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője 2017.01.19-én sajtótájékoztatót tart Baján, a jégvédekezés legfrissebb eseményeiről, melyre tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

12
2017. január 12., csütörtök

Sajtómeghívó

jetoro

Országos Műszaki Irányító Törzs - Budapesten a Széchenyi jégtörő

15
2016. december 15., csütörtök

Meghívó

Sajtótájékoztató

Indul a Jégtörő hajók melegen tartása!

 

28
2016. november 28., hétfő

Meghívó - Budapesti Vízvilágtalálkozó

BWS

Magyarország 2016. november 28-30. között ismét megrendezi a Budapesti Víz Világtalálkozót (BWS 2016), amelynek társeseményeként Fenntartható Vízipari Megoldások címmel szakkiállításra is sor kerül.

4
2016. november 4., péntek

Meghívó - Sajtóreggeli

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság bemutatja - az interaktív árvízi térképet, az Országos Műszaki Irányító Törzs új központját, és a Hydroinfo mobilalkalmazást

4
2016. október 4., kedd

Sajtómeghívó

Vedelmi gyakorlat b

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál regionális Védelmi Osztaga egy feltételezett árvízvédelmi helyzet kárelhárítási gyakorlatát tartja 2016. október 4-én.

26
2016. július 26., kedd

Háromnapos látogatáson Marokkó első számú vízügyi vezetője

marokkoi_vezetok_belyegkep

Charafat Afailal asszony, Marokkói Királyság vízügyért felelős minisztere és delegációja 2016. július 25-én hazánkba látogatott azzal a céllal, hogy megismeri Magyarország vízgazdálkodását és tapasztalatokat szerez többek között öntözési, árvízvédelmi és szennyvízkezelési kérdésekről. Mindezek mellett országa képviseletében aláírja a Magyar Köztársaság és Marokkó Királysága között megkötésre kerülő vízügyi együttműködési megállapodást.

28
2016. június 28., kedd

Sajtómeghívó - Nemzetközi Duna Nap a Tiszánál

Duna nap a Tiszanal

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Felső- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Nemzetközi Duna Nap alkalmából, egész napos rendezvényt szervez.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Lázár Ildikó, közalkalmazott

Vízrajzi tevékenység értékelése 2015.

2016. április 19., kedd 08:58

Vízrajzi tevékenység értékelése 2015.

A 12 Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő árvízvédelmet is támogató vízrajzi létesítmények állapota összességében megfelelő.

Tavaly a törzsállomások száma minimálisan nőtt, összesen 2934 darabot tartottak nyilván, ez 30 darabbal több, mint a 2014-ben. A távmérősített állomások aránya növekedett 2015-ben is, összesen 25 állomást szereltek fel távmérő műszerekkel.

Az Igazgatóságokon és az OVF-ben a tervek szerint megvalósult az ISO 9001:2008 minőségirányítási rendszer bevezetése a vízrajzi szakterületre. Részben a minőségirányítási rendszernek köszönhetően nőtt a kalibrált műszerek aránya, ezáltal javult a szolgáltatott adatok minősége. A vízrajzi állomásokon rendszeresen szükség van a vízmércék „0” pontjának bemérésére, ezt az előírások szerint a 2015-ös évben is folytatták az igazgatóságok a mérések pontosságának fenntartása érdekében.

Szintezes a Sio menten

Szintezés a Sió mentén

 

A 2015-ben lezajlott KEOP (KEOP – 2.1.1/B/15) pályázat eredményeként jelentős eszközfejlesztés és beszerzés történt a vízügyi ágazatban. A pályázat részeként vízhozammérők, hidrometeorológiai, műtárgyfelmérő, mederfelmérő, valamint geodéziai eszközök kerültek beszerzésre a vízrajzi szakterület részére. Az eszközök többségét már használatba vették a vízrajzi csoportok. A pályázat részeként az elöregedett, gazdaságtalanul fenntartható vízrajzos gépjárműpark részleges cseréjére is lehetővé vált.

A tavalyi évben több jelentősebb vízügyi projekt lezárult, amelyekben vízrajzi fejlesztések is történtek (a teljesség igénye nélkül):

  • Tisza-Körösvölgy Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer Rekonstrukciós (TIKEVIR) projekt keretében vízszintregisztráló és távmérő állomások létesítése, fejlesztése
  • Tisza-völgyi üzemirányítási rendszert támogató térinformatikai rendszer (Tiszaroffi tározó mintaprojekt) keretében távmérős hidrometeorológiai állomás létesítése, akusztikus vízhozammérő berendezések telepítése, talajvízszint észlelő kutak távmérő rendszerbe kapcsolása
  • Beregi komplex árapasztási és ártér revitalizációs fejlesztés keretében vízszintmérő és hidrometeorológiai állomás telepítése távmérő rendszerbe integrálva
  • Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja keretében vízmércék építése és vízrajzi törzsállomások távmérővé fejlesztése
  • Ráckevei-Soroksári-Duna monitoring projekt részeként automata vízhozammérő állomások építése, valamint monitoring rendszer fejlesztése

     

A vízmérce lapok és betétpallók helyreállítása, a rongálásból adódó károk javítása, a távjelző/regisztráló műszer meghibásodások kezelése, valamint a kútaknák iszaptalanítása, karbantartása mellett az őrpontok bemérését és a vízmércék beállítását is folyamatosan el kell látni, ehhez továbbra is fenn kell tartani a meglévő üzemelési forrásokat, valamint lehetőség szerint bővíteni kell ezeket. A jövőben benyújtott pályázatok során különös figyelmet kell fordítani a felszíni vízmérce állomások, valamint a felszínközeli és felszínalatti kutak távmérő és regisztráló műszereinek fejlesztésére, új eszközök beszerzésére, valamint a távmért hálózat bővítésére, mivel az eszközparkon már mutatkoznak az elöregedés jelei.

A növekvő számú regisztráló és távmérő eszköz alkalmazása azzal is jár, hogy ezek várható élettartamának ismeretében fel kell készülni az eszközök folyamatos cseréjére.

Az Igazgatóságok teljes munkaidős vízrajzi állománya minimálisan nőtt (8%-kal), emellett a közfoglalkoztatási program keretében felvett munkavállalókra továbbra is nagy szükség van, hiszen aktívan kiveszik a részüket a fenntartási, üzemelési és adminisztrációs feladatokból. A megnövekedett munkamennyiség miatt a vízrajzi csoportok megfelelő működése nélkülük nehezen lenne biztosítható.

Az Igazgatóságokon a vízrajzi szabályozások szerint történt az operatív, észlelt és feldolgozott adatok forgalma, az adatok előállításában és az adatszolgáltatásban jelentős fennakadás vagy szabálytalanság nem fordult elő. Ebben az évben is voltak szakfelügyeleti ellenőrzések, az ellenőrzések során az OVF sehol sem állapított meg súlyos problémát vagy hiányosságot.

Az év folyamán a vízrajzi dolgozók a napi munkájuk ellátása mellett aktívan részt vettek a vízrajzi, előrejelzési és geodéziai munkacsoportokban, valamint a májusban a Tisza-tónál megrendezésre került vízrajzi mérőgyakorlaton és az októberben rendezett vízrajzi értekezleten. A mérőgyakorlat egyik célja az ADCP műszerek interkalibrációs összemérése, mely mind a szakmai szabályozások mind az ISO-s előírások szerint szükséges.

ADCP meresek kezdete a merogyakorlaton

ADCP mérések kezdete a mérőgyakorlaton

Utolsó módosítás: 2016. április 19., kedd 09:08, Radó Mónika