Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240

Duna művészeti verseny és magyar győztese

A „Duna Art Master” verseny egy egyedülálló platform, ahol a Duna-medencében lakó gyerekeket és tinédzsereket minden évben arra ösztönzik, hogy gondolkozzanak el folyóik állapotán, és gondolják át, hogyan járulhatnának hozzá e létfontosságú vizek jövőbeli megőrzéséhez.

A résztvevőket arra is ösztönzik, hogy alkotásaik elkészítéséhez közvetlenül, a környezetből vett anyagokat használják fel, hangsúlyozva a helyi környezetük fontosságát, mint elsődleges inspirációs forrást.

A „Duna Art Master” versenyt a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság, azaz az ICPDR (International Commission for the Protection of the Danube River) és a Global Water Partnership Central and Eastern Europe (GWP CEE) közösen szervezi, amely egyike az ICPDR megfigyelő szervezeteinek és a világ egyik legnagyobb, vízre fókuszáló hálózata.

Az idei versenynek nagy visszhangja volt, melyen több mint 1300 gyermek vett részt. Összesen 300 műalkotást hoztak létre, ünnepelve a Duna szépségét és jelentőségét. A nyertes műveket az ICPDR Társadalmi kapcsolatokért felelős Szakértői Csoportjának tagjaiból álló zsűri választotta ki.

A díjátadó ünnepség, - amelyet december 13-án, az ICPDR 26. bécsi ülésén tartottak - a fiatal tehetségek környezetvédelem iránti elkötelezettségéről tanúskodott. A díjak átadásakor Susanne Brandstetter, az ICPDR Társadalmi kapcsolatokért felelős Szakértői Csoportjának elnöke megjegyezte: "A fiatalabb nemzedék évről-évre nem csak a jövőbeli, hanem a jelenlegi Duna őrzője is. „Friss”, újszerű látásmódjuk és kreativitásuk e létfontosságú elemhez, azaz a vízhez való viszonyulásuk terén, tanulási lehetőség mindannyiunk számára,."

 

A „Fényképezés” kategória győztes alkotása a Juniorok között: Hegedűs Luca „Naplemente a szénrakodónál” című fotója lett.

A győztes magyar fotó: Hegedűs Luca „Naplemente a szénrakodónál”

 

A további győztes alkotások az alábbi linken keresztül érhetők el: https://www.icpdr.org/tasks-topics/tasks/public-participation/outreach-activities/danube-art-master/danube-art-master-5

 

Gratulálunk az összes győztesnek!

 

Nagy Krisztina, nemzetközi referens, OVF, Nemzetközi Osztály