Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240

Víz jelek – Kimberley Graham kiállítása

Víz jelek – Kimberley Graham kiállítása

Annak ellenére, hogy a Duna Múzeum karbantartási munkálatok miatt januárban és februárban zárva tart, az intézmény kerítésén egy különleges szabadtéri kiállítást láthatnak a járókelők. 

A mini tárlat az Ausztráliából érkezett Kimberley Graham munkája, aki a párkányi Hídőr projekt keretében látogatott el hozzánk. A Hídőr program egy olyan civil kezdeményezés, amelynek célja az Esztergom és Párkány közti kulturális kapcsolatok erősítése. Erre a feladatra a világ különböző tájairól hívnak művészeket, akik a két város és a Mária Valéria híd kapcsán fogalmaznak meg gondolatokat egy általuk választott művészeti ág nyelvén. 

Kimberley - aki hatvanadik a hídőrök sorában - az állatokkal és a természettel való emberi kapcsolatokat kutatja, de dolgozott a folyók tisztaságának helyreállításán is. Munkája során számos közösséget keresett fel, hogy megértse a víz védelmével kapcsolatos nézeteiket.

Szóban forgó kiállításához a térség öt különböző helyszínéről vett vízmintát (Duna, Párkányi termálfürdő, Prímás-sziget ártere, Garam, Sátorkőpusztai barlang forrásvize), melyeket lefagyasztott, majd lefotózott. A megfagyott vizet kristálytani szempontból tanulmányozta. Ezek az egyedi és különleges mintázatok inspirálták őt arra, hogy lenyomatot készítsen, és színesben is megrajzolja a varázslatos formákat. Alkotói munkája magában foglalja az írást, a fényképezést, a festést és a rajzolást is. Kiállítása tisztelgés a régió vizeinek sokszínűsége és változatossága előtt.