Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240

Ismét látszik az ínség szikla? Ez októberben egyáltalán nem rendkívüli!

Ahogy a Duna vízállása a budapesti vízmércén 95 cm-nél alacsonyabb értéket mutat, a közbeszédet azonnal foglalkoztatni kezdi a folyóból a Gellért-hegy lábánál, a Szabadság-hídtól 60-70 méterre északra, a meder szélétől nagyjából 5 méterre előbukkanó, úgynevezett Ínség-szikla csúcsa. Ennél még kisebb, körülbelül 72-75 cm körüli vízszintnél már az is látható, hogy nem több kisebb szirtből áll, hanem egy összefüggő karéj.

Bár a rakparton sétálók számára különleges látványnak számít a sziklaképződmény, a megjelenése mégsem rendkívüli: a meleg nyarakat követő alacsonyabb vízállású – vízügyes szaknyelven „kisvizes” – őszi időszakokban a 2000 óta 15 olyan év volt, amikor megmutatta magát, néha több hónapon keresztül is. 2018. október 25-én pedig a vízállás egyenesen negatív rekordot döntött, mindössze 33 cm volt. Ezt követően 2022 augusztusában bukkant ki ismét a szikla.

Budapesten, a Vigadó téri vízmércén a sokéves (1901-2022) átlag vízállás 301 cm. Az elmúlt kilenc hónap alapján 2023 az átlagosnál szárazabb évnek mutatkozik, így nem meglepő a szirt újabb megjelenése.

Ma reggel 78 cm volt a Duna vízállása Budapestnél, továbbra is egybefüggően látszik a sziklaszirt. 

Az elmúlt csapadékszegény időszak következtében hazai vízfolyásaink egyébként többnyire igen alacsony mederteltségűek. Az így kialakuló vízállás eddig egy folyón, a Szamoson múlta alul a valaha mért legkisebb vízállást (LKV). Az új negatív rekord Csengernél október 10. óta -147 cm.

Duna és a Tisza hazai szakaszán több helyütt is 20-30 cm-rel megközelítette a jelenleg érvényes LKV-t, de ez ilyenkor a hidrológiai újév előtt (november 1.) pár nappal nem szokatlan. Ezekben a napokban azonban már egy ciklon alakítja kontinensünk időjárását, amely erőteljes melegedést, és helyenként akár kiadós mennyiségű csapadékot is jelenthet. Ennek következtében a Duna és mellékvízfolyásainak jelenlegi stagnáló, enyhén apadó vízjárása enyhén áradó lesz, néhány deciméteres vízszintemelkedés valószínű. A Tisza vízgyűjtőjén várható csapadékmennyiség kevesebb, így a vízszintemelkedés mértéke is kisebb lesz.

Az elkövetkező napokban még negatív rekord közeli (30 cm-en belül) vízállás valószínű az alábbi vízfolyásokon: a Lajtán, a Rába felső szakaszán, a Sión, a Szamoson és a Zagyván Jászteleknél.