Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240

A tetőzést követően sem áll le a munka a Drávánál

A Dráván Szentborbásnál az elhúzódó tetőzést követően stagnáló, majd lassan apadó vízjárás várható. Drávaszabolcsnál a következő 24 órában is fokozott készültség mellett várják a tetőzést a vízügyi szakemberek, amely akár új rekordot is hozhat. Az elmúlt napokban homokzsákokkal erősítették meg az állami védvonalat, amely mögött 31 települést kell megvédeni. Mindeközben a Rábán Győrnél a vízállás jelenleg megközelíti a rakpart szintjét, de a tetőzés várhatóan nem éri el árvízvédelmi készültségi szintet (500 cm).

Az országban még mindig közel 200 km-en van elrendelve árvízvédelmi készültség, ebből 45 km még mindig a legmagasabb, III.fokú készültség. Jó hír, hogy a vízgyüjtő területeken a most következő pár napban nem kell csapadékra számítani, tehát az árhullámoknak nincs utánpótlása.

A Rábán az árhullám levonulása továbbra is zavartalan, mely tetőzése ma délután várható Győr térségében. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelő- és járőrszolgálatot tartanak, de eddig különösebb probléma nem jelentkezett. Győrben a vízállás ma délután megközelíti, de akár el is érheti a rakpart szintjét. A folyó a megemelkedő vízhozam miatt a város térségében is nagyobb tömegű uszadékot szállíthat.

A Mura vízgyűjtőjén a következő öt napban jelentős esőre nem lehet számítani. A Murán Letenyénél folytatódik az apadás.

A Dráván a Szentborbás alatti szakaszon III. fokot meghaladó, a valaha mért legmagasabb vízállás közeli árhullám alakulhat ki Drávaszabolcs térségében. Fontos kiemelni, hogy a lassú tetőzést követően sem állhat le a munka, hiszen a hatalmas víztömeg miatt kialakulhatnak árvízi jelenségek, mint például buzgárok, töltéssuvadások. Ezen a védekezési szakaszon is felkészülten, továbbra is 24 órában figyelik és várják a vízügyesek az érkező víztömeget, hiszen a folyó ezen a szakaszon 1972 óta most először közelíti meg az akkor mért legmagasabb (596 cm) vízszintet. Ez mindenképpen új tapasztalatokat hoz a vízügy életébe a fiatal szakemberek számára. A drávai árhullám levonulása, illetve a tetőzési időpontok és magasságok jelentős mértékben függnek a dubravai vízerőműből történő eresztés mértékétől és ütemétől. A tetőzés Drávaszabolcsnál tehát ma várható, elhúzódó tetőzéssel.

   Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra is a fokozatoknak megfelelő éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot tartanak a Vízügyi Igazgatóságok. A Dráva mentén több olyan település van, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Ha szükséges, az önálló védekezésű településeknek is azonnal segítséget nyújtanak a vízügyi szakemberek.