Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

A vízügyi programok eredményei

2021. január 13., szerda 08:50

A programban elvégezendő szakfeladatok szükségessé tették az alapszintű, valamint
OKJ-s képzések tervezését és megvalósítását is. Ezen okból is az országos közfoglalkoztatási programok lebonyolítása során kiemelt hangsúlyt kapott és kap a közfoglalkoztatottak legalább 5%-ának képzésbe történő bevonása. Ezzel párhuzamosan számos irodai feladatkörű közfoglalkoztatott részesült adminisztratív képzésben is. Ezen képzettségek, illetve gyakorlati ismeretek jelentősen növelik az esélyét a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiacra történő integrációjának, melyre a vízügyi ágazat kiemelt figyelmet fordít.

Ennek eredményeként a vízügyi igazgatóságok saját állományába átvett közfoglalkoztatotti létszáma folyamatosan növekszik. 2011-től 1 478 fő került átvételre, akik közül 1 095 fő még mindig vízügyes. Ez azt jelenti, hogy az ágazat jelenlegi létszámának 23%-a volt közfoglalkoztatott. Az átvett közfoglalkoztatottak főként a fizikai állományban töltenek be őr, gépész, gépkezelő pozíciókat, de sokan közülük adminisztrátori, mérnöki, gazdasági, jogi munkakört is ellátnak. Sőt, többen még vezetői beosztásba is kerültek az elmúlt időben.

2022-vizugyi-programok-eredmenyei

A vízügyi programok sikerét – a szociálpolitikai vetületen túl – az abban elvégzett munkák is tükrözik. A közfoglalkoztatásnak köszönhetően több, mint 52 ezer kilométernyi csatorna, vízfolyás karbantartása valósult meg, továbbá több mint 2,2 millió facsemete került elültetésre. Az eltelt tíz év alatt több, mint 11 ezer hektárnyi erdőápolás, majdnem 130 ezer m3 folyásfenék iszaptalanítás, 170 ezer hektárnyi kaszálás, 53 ezer hektárnyi cserje- és nádirtás, valamint 6,5 millió munkaóra hulladékszedés valósult meg. A nagyobb volumenű, szakképesítést nem igénylő munkák mellett a szakmunkák is szerepet kapnak. Ezek keretében, többek között műtárgyak, gátőrházak karbantartása, felújítása, továbbá töltéstartozékok legyártása is kivitelezésre került az évek során.

Utolsó módosítás: 2022. április 06., szerda 11:29, Regdánszki Tamara