Sajtószoba

12
2022. augusztus 12., péntek

Az előttünk álló hétvégén továbbra is helyi jellegű csapadékgócok alakulnak majd ki, hatékony csapadék nem várható, a lehulló eső csak a talajt nedvesíti át

OVF_kozlemeny_01

Nagytavaink vízminősége az alacsony szintek ellenére továbbra is jó, az apadás azonban szinte mindenhol folytatódik.  Az idei év első hét hónapjában jóval több vizet adtunk ki mezőgazdasági vízszolgáltatás céljából, mint az elmúlt években, de a visszatartott mennyiségnek köszönhetően a szerződéssel rendelkezők igényeit továbbra sem kell korlátozni.

9
2022. augusztus 9., kedd

1901 óta a legszárazabb 7 hónapon vagyunk túl: az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik

OVF_kozlemeny_01

Januártól július végéig csaknem 50 százalékos csapadékhiány halmozódott fel hazánkban, és a nagy folyóink vízgyűjtőin is jóval kevesebb eső esett az átlagosnál. A korábban betározott és visszatartott vízmennyiségnek köszönhetően az ivóvízellátás és a szerződött mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosított.

5
2022. augusztus 5., péntek

Az év első hét hónapjában több vizet tartottunk vissza a Tiszában, mint amennyi elhagyta az országot

OVF_kozlemeny_01

Folytatódik a csapadékszegény időjárás, de az öntözési menetrend keretében a vízigények továbbra is kielégíthetőek. Elkészült a Tisza vízmérlege az év első hét hónapjára.

2
2022. augusztus 2., kedd

Átmeneti enyhülést hozott csak a hétvégi csapadék

kozlemeny

A legutóbbi markáns hidegfront átvonulásával az aszályhelyzet rövid időre mérséklődött. A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a most következő napokban azonban ismét növekedni fog, a hétvégi csapadék kizárólag átmeneti enyhülést okozott. A hétvégén, a Tisza-tó felületére lehullott csapadék 1 napi vízigény kielégítésére volt elegendő.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Szabó Györgyi, főosztályvezető

Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer

2022. augusztus 03., szerda 11:39

A Lechner Tudásközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: LTK) által üzemeltetett Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer (a továbbiakban: E-TÉR) felületének bevezetésének eredményeként az ország valamennyi települése elektronikusan végezheti településtervezési feladatait, továbbá itt érhető el egyszerűen, digitálisan és szerkeszthető formában a szükséges téradat-szolgáltatás. Emellett most már a kapcsolódó főépítészi feladatok is az E-TÉR felületén végezhetők el. 2022. július 1-től feltölthetőek az egyeztetésre szánt dokumentumok és letölthetőek a szükséges szakági adatállományok az E-TÉR felületének használatával, a településtervek elkészítéséhez vagy módosításához kapcsolódóan. Az E-TÉR rendszerben elérhető téradat tartalmaiban az OVF is közreműködik a szakági adatokkal, mint például: nagyvízi meder övezete, vízminőség védelmi terület és VTT tározók övezete.

A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15. ) Korm. rendelet 10. számú melléklet 51-76. sorszámán előírt adatszolgáltatási kötelezettségből kifolyólag az adatokat az Országos Vízügyi Főigazgatóság (a továbbiakban: OVF) 2022. június 30-i határidővel teljesítette az LTK felé. A feltöltött adatokat a regisztrált önkormányzatok és a regisztrált településtervezésre jogosultak az E-TÉR rendszerből le tudják tölteni.  A rendszerrel kapcsolatos problémákat az eterhelpdesk@e-epites.hu címen lehet jelezni.   

Az E-TÉR rendszer modulja alapján a folyamatosan bővülő online felületen a területfejlesztési, településrendezési, területrendezési és településfejlesztési tervek, egyéb szakmai anyagok, tér-adat szolgáltatás, valamint interaktív térkép érhető el.

Az E-TÉR-ben lévő vízügyi adatok a településtervezésre jogosultak részére szolgáltatott adatokra vonatkozik. A nem településtervezéshez kapcsolatos adatszolgáltatásokat a továbbiakban is a vízügyi ágazat adja.

Baksa Márta

(Közreműködött: Asztalos-Deme Petra, Belvízvédelmi és Öntözési Főosztály)

Utolsó módosítás: 2022. augusztus 03., szerda 11:41, Regdánszki Tamara