Tartalomfelelős: Szabó Katalin, nemzetközi referens

Elstartolt a Dalia projekt

2023. február 03., péntek 12:40

A DALIA (Duna Region Water Lighthouse Action) 8 ország 22 szakértői szervezetéből áll, köztük egyetemek, hatóságok, kkv-k (kis-, és középvállalkozások) és civil szervezetek. Nemcsak földrajzilag fedik le a Duna Régiót, hanem az összes olyan szakterületet biztosítják, amely a multidiszciplináris kérdések kezeléséhez szükségesek a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, mint például az édesvízi ökoszisztémák védelme, az ökoszisztémák összekapcsolhatósága, a helyi közösségek és ökoszisztémák védelme a szélsőséges eseményektől és a szennyezésektől.

Kep_27578-0487_2023_havi_cikk_NKO_2023_02_02

 

A projekt megvalósítása során az OVF Nemzetközi Osztálya felelős a menedzsment munkacsomagért, illetve a teljes nemzetközi konzorcium vezetéséért. A projekten belül megvalósuló 9 innovációs megoldás közül két demonstrációs mintaterület található Magyarországon. A Szigetköz ökoszisztémájának revitalizációja a Széchenyi István Egyetem irányításával és az ÉDUVIZIG közreműködésével zajlik majd, míg a Természetfilm.hu Egyesület kísérleti megoldása a Bodrogon veszi fel a harcot a műanyag szennyezéssel – az ÉMVIZIG, a helyi önkormányzatok, a Nemzeti Park, valamint a helyi közösségek, civilek bevonásával.

A várt főbb eredmények között van a 9 innovációs kísérleti terület, a replikációs stratégiák kidolgozása, 10 régió bevonása a replikálásra, DALIA tudásközpont kialakítása, képzési anyagok, fenntartható és innovatív megoldások disszeminációja.

A projekt 2023. január 31-én egy előzetes partneri találkozóval vette kezdetét online, ahol a legfőbb irányok és adminisztratív feladatokon túl a márciusban esedékes szakmai találkozó részletei is körvonalazódtak.

 

O. Lakatos Boglárka, Nemzetközi Osztály

Utolsó módosítás: 2023. február 03., péntek 13:03, Regdánszki Tamara