Sajtószoba

28
2021. július 28., szerda

A Duna folyamot a Garamon keresztül ért szennyezéssel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adjuk

tajekoztatas

A működési területével érintett vízügyi igazgatóságok fokozott vízminőség-figyelőszolgálatai a Garam torkolatában, illetve a Duna folyam alsóbb szakaszán szennyezésre utaló nyomokat nem észleltek.

30
2021. július 30., péntek

Kis-Balaton Építő Tábor 4.0

kis-balaton-belyeg

Tisztelettel hívjuk és várjuk a Holnapocska Tábor sajtónyilvános tábori betekintőjére a IV. Kis-Balaton Építő Táborba!

19
2021. július 19., hétfő

Tájékoztató a Dunán levonuló árhullámról

tajekoztatas

Fontos kiemelni, hogy a jelenlegi árvíz biztonsággal levezethető az árvízvédelmi töltések között vagy a kijelölt ártereken...

13
2021. július 13., kedd

Együttműködés és kölcsönös segítségnyújtás a Balaton jövője érdekében

Egyuttmukodes es kolcson segitsegnyujtas-Balaton-belyeg

A vízminőség változásának hatékonyabb nyomon követése érdekében ötéves együttműködési megállapodást kötött a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a három dunántúli vízügyi igazgatóság.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Csík András, főosztályvezető

Meteorológiai Világnap: 2021. március 23. A meteorológia adatok szerepe a vízügyi ágazat tevékenységében

2021. március 19., péntek 12:36

Mint minden évben, idén is március 23-án ünnepli a Meteorológiai Világszervezet, a WMO 191 tagja és világszerte a meteorológusok közössége a Meteorológiai Világnapot. A meteorológia és a hidrológia összefonódása kétségtelen, a WMO is külön programjában foglalkozik a vízkészletgazdálkodás, árvízi kockázat, aszály kérdéskörével nemzetközi, regionális és vízgyűjtő szinten egyaránt (Hydrology and Water Resource Programme).

A vízügyi ágazat operatív feladatainak ellátásához a múltban is és jelenleg is nagymértékben támaszkodik meteorológiai információkra, adatokra.  Ezeket döntően az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szolgáltatja a hazai vízügyi ágazat számára különböző formátumban és gyakorisággal. A több évtizedes korábbi gyakorlathoz hasonlóan a meteorológiai információk jelentős része kódolt formában, synop és hydra táviratokban érkezik. A rendszer viszont, a technológia fejlődésével mind a meteorológiai paraméterek mérésében, így az adatok minőségében és mennyiségében, mind pedig feldolgozásuk és továbbításuk gyorsaságában és technológiájában, jelentős változásokon ment keresztül. A kezdetben morse táviraton érkező információkat kiváltotta a telexes adatküldés, majd az internet elterjedése, ugyanakkor a meteorológiai előrejelző modellek megjelenése és fejlődése szinte ugrásszerű változásokat hozott. Ma már gyorsan és hatékonyan jutunk meteorológiai megfigyeléseken és előrejelzéseken alapuló meteorológiai alapadatokhoz (csapadék, hőmérséklet, szél, párolgás, illetve hó). A vízügyi ágazat természetesen a környező országokkal kötött határvízi megállapodásai alapján is fogad meteorológiai adatokat, jellemzően hőmérsékletre, csapadékra és hóra vonatkozóan.

Fontos megemlíteni, hogy a vízügyi ágazat maga is keletkeztet meteorológiai adatokat. Az ágazat saját meteorológiai állomáshálózata mellett jelenleg az OVF és az OMSZ közös megvalósításában létrejött, közel 150 állomásból álló hidrometeorológiai állomáshálózat is méri alapvetően a csapadék és hőmérséklet alakulását. Továbbá az OVF által kidolgozott komplex aszálymonitoring rendszeren keresztül is elérhetőek meteorológiai adatok, olyan alapparaméterekre vonatkozóan, mint csapadék, léghőmérséklet, relatív páratartalom (https://aszalymonitoring.vizugy.hu/).

A WMO üzenete a Meteorológiai Világnap alkalmából angol nyelven az alábbi linken érhető el:

 https://public.wmo.int/en/resources/world-meteorological-day/wmd-2021-the-ocean-ourclimate-and-weather

Rácz Tímea, (Vízrajzi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztály / Országos Vízjelző Szolgálat)

 

 

Utolsó módosítás: 2021. március 19., péntek 12:38, Regdánszki Tamara