Sajtószoba

16
2021. június 16., szerda

Fenntartható vízenergia-fejlesztés a Duna-medencében - Iránymutatások

fenntarthato-belyeg

Az iránymutatások elsősorban a vízenergiával kapcsolatos tervezésért és engedélyezésért felelős állami szervek és illetékes hatóságok számára készültek.

16
2021. június 16., szerda

Intézkedések a halak migrációjának biztosítására a keresztirányú struktúrában - Műszaki dokumentum

intezkedesek-belyeg

A dokumentum összefoglalja a folyók folytonosságának a halak vándorlásához szükséges helyreállítására vonatkozó technikai megoldásokkal kapcsolatos meglévő ismereteket.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Nyergesújfalu projekt - "Az Esztergomi kistérség hosszú távú árvízi biztonsága és ármentesítése érdekében szükséges árvízvédelmi fejlesztések"

2021. május 05., szerda 11:29

Befejeződtek az „Esztergomi kistérség hosszú távú árvízi biztonsága és ármentesítése érdekében szükséges árvízvédelmi fejlesztések” elnevezésű projekt munkálatai.

nyergesujfalu2

2020 márciusában Nyergesújfalu alacsonyabban fekvő Duna-parti részén elkezdődtek az előkészületei a település és térségének árvízvédelmi biztonságát javító, 100% állami forrásból megvalósuló projektnek. A projektgazda Országos Vízügyi Főigazgatóság a Viziterv Environ Kft.-t bízta meg a kiviteli terv elkészítésével. A tervezési és egyéb előkészítési feladatokat követően a munkaterületet 2020. május 14-én vette át a közbeszerzési eljáráson nyertes Kötiviép’B Kft.

A töltés nyugati végében, a Sándor-patak keresztezésében kettőselzárású zsilipműtárgy és szivattyúállás épült, a kapcsolódó mozgató berendezésekkel és gépészeti szerelvényekkel. A Sándor-patakon mindegy 30 ezer m3 befogadó kapacitású tározótér létesült, a patakon érkező, gyors lefolyású árhullámok kezelésére. A projekthez tartozik egy, az új tározótérben összegyűlő vizek átemelésére szolgáló ASG500-as szivattyú, valamint a zsilipműtárgy biztonságos működését elősegítő több ideiglenes betéttáblák is. A beruházás 2021 májusában fejeződött be. A megépült árvízvédelmi létesítmény vagyonkezelését, valamint fenntartását és üzemeltetését az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság látja majd el a jövőben.

A fejlesztésnek köszönhetően Nyergesújfalunál a Tát-Esztergom árvízvédelmi öblözet újabb szakasza vált védetté az elöntésekkel szemben, tovább növelve a térség árvízi biztonságát.

Utolsó módosítás: 2021. május 05., szerda 11:34, Regdánszki Tamara