Sajtószoba

12
2022. augusztus 12., péntek

Az előttünk álló hétvégén továbbra is helyi jellegű csapadékgócok alakulnak majd ki, hatékony csapadék nem várható, a lehulló eső csak a talajt nedvesíti át

OVF_kozlemeny_01

Nagytavaink vízminősége az alacsony szintek ellenére továbbra is jó, az apadás azonban szinte mindenhol folytatódik.  Az idei év első hét hónapjában jóval több vizet adtunk ki mezőgazdasági vízszolgáltatás céljából, mint az elmúlt években, de a visszatartott mennyiségnek köszönhetően a szerződéssel rendelkezők igényeit továbbra sem kell korlátozni.

9
2022. augusztus 9., kedd

1901 óta a legszárazabb 7 hónapon vagyunk túl: az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik

OVF_kozlemeny_01

Januártól július végéig csaknem 50 százalékos csapadékhiány halmozódott fel hazánkban, és a nagy folyóink vízgyűjtőin is jóval kevesebb eső esett az átlagosnál. A korábban betározott és visszatartott vízmennyiségnek köszönhetően az ivóvízellátás és a szerződött mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosított.

5
2022. augusztus 5., péntek

Az év első hét hónapjában több vizet tartottunk vissza a Tiszában, mint amennyi elhagyta az országot

OVF_kozlemeny_01

Folytatódik a csapadékszegény időjárás, de az öntözési menetrend keretében a vízigények továbbra is kielégíthetőek. Elkészült a Tisza vízmérlege az év első hét hónapjára.

2
2022. augusztus 2., kedd

Átmeneti enyhülést hozott csak a hétvégi csapadék

kozlemeny

A legutóbbi markáns hidegfront átvonulásával az aszályhelyzet rövid időre mérséklődött. A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a most következő napokban azonban ismét növekedni fog, a hétvégi csapadék kizárólag átmeneti enyhülést okozott. A hétvégén, a Tisza-tó felületére lehullott csapadék 1 napi vízigény kielégítésére volt elegendő.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Csík András, főosztályvezető

OVF sikerek a vízparton

2022. július 21., csütörtök 12:00

Az Országos Vízügy Főigazgatóságnak június 23-án a horgászat nagyköveteinek találkozóján és a július 1-jei Duna Napon egyaránt lehetősége nyílt megmutatni felkészültségét a halfogás területén is. Bátran írhatjuk, hogy kiválóan megálltuk a helyünket!

A Magyar Országos Horgász Szövetség a sporthorgászat népszerűsítésével megbízott Nagyköveteink részvételével idén Szegeden, a Maty-éri Kajak-Kenu pályán tartotta „A Magyar Horgászat Nagyköveteinek IX. Találkozója és Horgászversenye” rendezvényét. Az eseményre, s ezen belül a horgászversenyen való részvételre is meghívást kapott az OVF. Az idei találkozót ismét megtisztelte jelenlétével és versenyzésével Áder János Úr és további hét horgász nagykövet is.

A horgászversenyt három kategóriában 77 versenyző részvételével rendezték meg. A Magyar Csapat Támogatói és a Tagszövetségek képviselői több, mint 101 kg halat zsákmányoltak. A legeredményesebb versenyző Pintér Zoltán lett, aki 14700 grammos fogásával szerezte meg a kategória első helyét. A második helyen az OVF képviseletében Hunyady Adrienn végzett 7500 grammos fogásával. A verseny pikantériája volt, hogy Adrienn a verseny vége előtt 7 perccel akasztott egy pontyot, ami 7825 grammos súlyával a verseny legnagyobb hala is lehetett volna, de sajnos csak a verseny végét jelző dudaszó után 1 perccel tudta halát megszákolni, így a verseny eredményébe nem lehetett ezt a fogást beleszámolni. A harmadik helyen Juhász Gergely végeztt 7450 grammal. Az élversenyzők kategóriájában a győztese Szabó Tamás lett, aki 12225 grammot fogott, míg a dobogó második fokára Erdei Attila állhatott fel 10825 grammos fogásával, a harmadik helyezett Kocsis László 10700 grammot fogott. A Magyar Horgászat Nagykövetei kategóriában Áder János nyert 4450 grammot fogva, második helyen Bokor Károly végzett 1875 grammal, a harmadik helyezett Trokán Péter lett 1775 grammos fogással. A verseny legnagyobb halát, egy 4425 grammos pontyot Kovács Ákos a Magyar Horgász főszerkesztőhelyettese fogta. A részletes eredmények itt megtekinthetőek.

hunyady-adrienn-horgasz

 

nagykoveti-talalkozo

A nagyköveti találkozón készült fényképeket Sándor Judit (Délmagyarorszég) készítette.

Július 1-jén Berettyóújfaluban a Morotva Liget Szabadidős Park adott otthont 2 év kihagyás után a nagy hagyományokkal rendelkező Duna Napnak. Az egész napos ágazati rendezvényen főzőversennyel, sportmegmérettetésekkel telt az idő az esti koncertekig. A sportesemények egyike volt a páros horgászverseny is, ahol az OVF mellett a Vízügyi Igazgatóságok két fős csapatai mérték össze erejüket. Az OVF csapatát Hunyady Adrienn és Váradi Zoltán alkották. A kétszer másfél órásra tervezett verseny első fordulóját a résztvevő csapatok férfi tagjai kezdték, majd a második fordulóban a nők horgásztak. A verseny szabályzata szerint a legtöbb kifogott halért járt az elsőség, így hamar világossá vált, hogy a legkifizetődőbb módszer a snecizés lesz. A küszállomány igen bőséges volt, így ennek és a kitűnően működő csapatmunkának köszönhetően percenként több, mint 2 db-ot lehetett belőlük megfogni. Az első fordulóban még az is belefért, hogy az OVF csapata tíz percet rááldozzon a nagyobb halak megfogására. Végül a fordulót Váradi Zoltán 188 darab hallal megnyerte, az ÉDUVIZIG csapata fordult a második helyen. A lefújást követően a csapatok átpakoltak a második fordulóra kisorsolt helyükre, s közben a ragyogó napsütést intenzív zivatarképződés váltotta fel. Az időjárás megváltozása miatt nagy rizikónak tűnt a nagyobb halak megfogásával indítani, ezért néhány szebb bodorka és vörösszárnyúkeszeg fogása után az első tíz percet követően váltottunk a snecizésre. Erre nagy szükséges is volt, mert a versenyt még éppen félidő előtt lefújták a térségben kipattanó zivatartevékenység miatt. A fordulót így is sikerült megnyernünk 83 darab hallal. Végül győzött az OVF csapata, második lett az ÉDUVIZIG, a haramadik helyet pedig a KDVVIZIG csapata hozta el. Bízunk benne, hogy jövőre is lesz horgászverseny a Duna Napon!

Utolsó módosítás: 2022. július 21., csütörtök 12:03, Regdánszki Tamara