Sajtószoba

24
2021. szeptember 24., péntek

A Velencei-tó vízpótlásának első lépéseként üzemirányítási próbát tart a vízügy

OVF_kozlemeny_01

Többnapos üzempróbát indít szeptember 26-án, vasárnap a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, hogy megállapítsa, milyen hatással van a Velencei-tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból a tóba.

26
2021. augusztus 26., csütörtök

Magyarország harmadik vízgyűjtő-gazdálkodási tervének társadalmasítási fórumai

kozlemeny

Az Európai Unió legösszetettebb, a vizek védelmére és fenntartható vízhasználatára vonatkozó irányelvek ernyőjogszabályának, a 2000-ben hatályba lépett Víz Keretirányelvnek (VKI) kezdetek óta az egyik fontos alappillére volt a társadalom bevonása.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Dr. Balatonyi László, osztályvezető

Tanulmánykötet készült a II. Országos Települési Csapadékvíz-gazdálkodási Konferenciáról

2021. augusztus 26., csütörtök 13:54

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Egyetemi Kiadó megjelentette a II. Országos Települési Csapadékvíz-gazdálkodási Konferencia 2019 Tanulmányok című kötetét. Az elmúlt években, évtizedekben tapasztalt, a klímaváltozással együtt járó szélsőséges időjárási helyzetek rámutatnak arra a tényre, hogy a települési csapadékvízzel kapcsolatos feladatok, fejlesztési stratégiák újragondolása sürgető és elengedhetetlen feladat.

nke-kiadv

A tanulmánykötet – melyben huszonhét válogatott publikációval ismerkedhet meg a tisztelt Olvasó - bemutatja azokat a fejlesztési irányvonalakat, amelyeket a konferencián résztvevő szakértők a települési csapadékvíz-gazdálkodással összefüggésben öt szekcióban – Előrejelzés, méretezés és tervezés szekció, Integrált települési vízgazdálkodás szekció, Kutatás, innováció és legjobb gyakorlat szekció, Stratégia, gazdaság, politika és oktatás szekció, Település és lakosságvédelem szekció, Infrastruktúra-gazdálkodás, üzemeltetés szekció – vázoltak fel. A tanulmányok kiemelten említik azokat a legfontosabb jövőbeli feladatokat - a települési vízmennyiségek szabályozása és a minőségek kezelése, a vízelvezető rendszerek pontos fizikai állapotának felmérése, az extrém időjárási jelenségek folyamatos vizsgálata és hatásaik elemzése, a kárfelszámolások során szerzett tapasztalatok kiértékelése, a víztakarékos módszerek kidolgozása, a fokozott vízvisszatartás, a megnövelt befogadóképességű csatornarendszerek kiépítése – melyek együttesen járulnak hozzá a klímaváltozás hatásait figyelembe vevő településfejlesztés megvalósításához.

A kiadvány elérhető az NKE Tudásportálon.

 

Utolsó módosítás: 2021. augusztus 26., csütörtök 13:57, Regdánszki Tamara