Sajtószoba

25
2022. június 25., szombat

2022. június 25-én nyílik meg Árapály tényezők címmel a Várfok Galéria csoportos kiállítása az Országos Vízügyi Főigazgatóság Duna Múzeumában

arapaly-tenyezok-beleg

A víz témáját sokrétűen körüljáró gazdag válogatás elsőrangú alkotókat és művészettörténeti fontosságú alkotásokat vonultat fel.

18
2022. május 18., szerda

Tájékoztatás a Sajót érintő szennyezéssel kapcsolatban

OVF_kozlemeny_01

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság 2022. március 13-án a közösségi médiából értesült arról, hogy a Szlovákia területén lévő egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbánya altárójából szennyezett víz folyik a Sajóba.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Somogyi Edina, vízhasznositási-referens

Vízügyi megjelenés a NAK Szántóföldi Napokon

2022. június 14., kedd 14:44

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) éves rendszerességgel megrendezi a Szántóföldi napok és Agrárgépshow eseményét, ahol főképpen a gazdálkodók számára nyújtanak hasznos információkat, mutatnak be technológiai újításokat. A rendezvényre idén június 1-2. között került sor, helyszíne a tavalyi évhez hasonlóan Mezőfalva volt.

A helyszín számos cég és kiállító számára biztosított lehetőséget tevékenységének bemutatására. A NAK-nak közel 1,5 hektáros „Fenntarthatósági terület” állt rendelkezésére, amelyen belül egy közel 100 m2-es terület csak a talaj és a víz szerepéről szólt.

nak1

 A NAK „Fenntarthatósági területe”

A „Zöld-kék körkép a mezőgazdasági vízgazdálkodásban” fantázia nevű kiállító terület molinók együttesével az alábbi négy fő téma alapján mutatta be a talaj és víz mezőgazdaságban betöltött, kiemelt szerepét:

1. Talajt a termőföldnek

2. Zöld infrastruktúrával a termőhelyért

3. Vizet a tájba

4. Mesterséges vízpótlás – precíziós öntözés.

nak2

„Zöld-kék körkép a mezőgazdasági vízgazdálkodásban” 

Előzetes egyeztetéseket követően a vízügynek lehetősége volt a Mesterséges vízpótlás – precíziós öntözés témánál megjelennie, ami egy a működő állomásokkal megegyező aszálymonitoring állomás bemutatásával, valamint egy roll-up felállításával valósult meg, amely az Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszerről nyújtott információkat. A résztvevők érdeklődést mutattak az aszálymonitoring rendszer iránt és örömmel vették a tájékoztatást az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kollégáitól.

Az Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszer 2016 óta működik eredményesen, jelenleg 114 db monitoring állomás üzemel az ország egész területén. A monitoring rendszer segítségével megvalósítható az operatív, megelőző jellegű aszálykezelés, továbbá a hazai vízkészlet-gazdálkodás olyan adatokkal egészül ki, melyek hozzájárulnak a készletek és igények meghatározásához, támogatják az agrárium öntözésfejlesztési célkitűzéseit, valamint a precíziós mezőgazdasági tevékenységet. Az egyes aszálymonitoring állomások csapadék, léghőmérséklet, légnedvesség és levélfelület nedvesség, valamint talajnedvesség és talajhőmérséklet adatokat mérnek napi rendszerességgel. A mért adatok alapján a rendszer folyamatosan szolgáltatja a napi időléptékkel működő aszályindexet, HDI (Hungarian Drought Index), mely valósidejű talajnedvesség adatokkal dolgozik.

nak3

 A kiállított aszálymonitoring állomás

A HDI index értékei alapadatok a vízhiány elleni védekezési fokozatok elrendeléséhez. Emellett a monitoring rendszer által mért és számított adatok nyilvánosak, bárki számára felhasználóbarát módon és térítésmentesen elérhetők az alábbi honlapokon:

https://vizhiany.vizugy.hu/

http://aszalymonitoring.vizugy.hu/

A rendszer valós idejű adatok mellett 10 napos előrejelzést is szolgáltat, amely nagyban elősegíti az öntözés tervezhetőségét.

Az OVF fejlesztési céljai között továbbra is szerepel egyrészt az aszálymonitoring állomáshálózat további bővítése Magyarország területének kellő lefedettsége érdekében, másrészt folyamatban van egy, a teljes ország területére kiterjedő talajnedvesség modell kidolgozása, mely alapján az állomások közötti területekre is pontosabban meghatározható lesz a talajnedvesség és a talaj vízhiánya.

Somogyi Edina

Utolsó módosítás: 2022. június 14., kedd 14:48, Regdánszki Tamara