Sajtószoba

16
2021. június 16., szerda

Fenntartható vízenergia-fejlesztés a Duna-medencében - Iránymutatások

fenntarthato-belyeg

Az iránymutatások elsősorban a vízenergiával kapcsolatos tervezésért és engedélyezésért felelős állami szervek és illetékes hatóságok számára készültek.

16
2021. június 16., szerda

Intézkedések a halak migrációjának biztosítására a keresztirányú struktúrában - Műszaki dokumentum

intezkedesek-belyeg

A dokumentum összefoglalja a folyók folytonosságának a halak vándorlásához szükséges helyreállítására vonatkozó technikai megoldásokkal kapcsolatos meglévő ismereteket.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

125 éves a Gallacz Monográfia

2021. május 25., kedd 14:07

125  évvel ezelőtt, 1896 májusában  jelent  meg  a Gallacz Monográfia a Körös-Berettyó völgy  ármentesítéséről  és az itt alakult  vízrendező társulatokról, Magyarország ezeréves  fennállásának megünneplése alkalmából. Szerkesztette Gallacz János királyi tanácsos,  a Magyar Földművelésügyi Minisztériumban műszaki tanácsos és vízépítészeti kerületi felügyelő, aki a mű előszavában  fogalmazta  meg  a Monográfiával kapcsolatos célokat, mely  innen letölthető.

A hatalmas, és a mai kor számára is nagyon értékes munkában sokan közreműködtek, közülük sokaknak nevesítve is köszönetet mond az Előszóban. Számunkra  külön öröm, hogy Bodoki Károly  fia, Bodoki Kálmán is köztük van.

Gallacz János Olmützben született. 1872-től dolgozott Gyulán, aktívan részt vett a város közéletében is. A Gyulai Folyammérnöki Hivatal vezetője volt, e beosztásában végzett a Körös-, Berettyó-völgyben felülvizsgálatot 1881-ben és 1882-ben. Ő készítette, az idén 125 éves  gyulai tűsgát tervét. 1899-ben a Földművelésügyi Minisztériumba került és a Dunai Osztály munkatársaként dolgozott, 1901-ben váratlanul bekövetkezett haláláig. Gyulán, az Újvári városrészben utcát neveztek el róla.

KOVIZIG 2021 05 20 - Gallacz monografia

Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Pozsárné Kaczkó Zita

Utolsó módosítás: 2021. május 25., kedd 14:12, Regdánszki Tamara