Sajtószoba

7
2021. október 7., csütörtök

Velencei-tó üzemirányítású célú vízpótlásának eredménye

kozlemeny

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének 5 napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata és megtörtént az eredmények kiértékelése.

5
2021. október 5., kedd

Országos Védelmi Gyakorlat - Vízügy 21.10.05

OVF_kozlemeny_01

40 év után újra Országos Védelmi gyakorlatot tart a Vízügy október 5-én és 6-án, az egykori vízügyi főmérnökről, Karcagi Gáborról elnevezett, európai viszonylatban is egyedülálló, új Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban.

5
2021. október 5., kedd

Ilyen 40 éve nem volt! Országos Védelmi Gyakorlat a vízügybe

OVF-meghivo_

Az alkalom jelentőségét mutatja, hogy csaknem 40 éve nem volt példa hasonló horderejű szakmai eseményre a vízügyi szolgálatban.

Korábbi események
Tartalomfelelős: Regdánszki Tamara, honlap adminisztrátor

Tisza-tó: kétlépcsős téli vízszint

2021. október 06., szerda 11:29

Az előttünk álló téli időszakban is kombinált vízszintre számíthatnak a Tisza-tó hasznosításában érdekeltek. Erről született megállapodás szeptember 27-én, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnökségén megtartott hagyományos vízszintegyeztető tárgyaláson. A tározó leürítése két ütemben történik meg, első lépésben a vízszintet 580 centiméterre csökkenti, majd pár nap múlva 620 centiméterre emeli a KÖTIVIZIG.

KOTIVIZIG1007Tiszatoteliviz3

Az eseményen Lovas Attila igazgató terjesztette be a téli üzemrendről szóló javaslatot, amit a jelenlévők egyhangúan elfogadtak. E szerint a Tisza-tó téli vízszintje beállításának első üteme október végén, november elején kezdődik, amelynek során a Kisköre-felső vízmércén mért 580 cm-es vízszintet állítja be az igazgatóság, amit közel egy hétig tart. Ezt követően a második ütemben visszaemeli a Kisköre-felső vízmércén mért 620 cm-es vízállásig, amit tervezetten december elején, közepén érhetünk el.

Mint elhangzott: a vízügy a vízszintek beállításánál figyelembe veszi a vízhőmérsékletet, illetve az érkező vízhozamokat, amelyek a tervezett vízkormányzást befolyásolhatják. A téli időszakban a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma és a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Közhasznú Kft. közös hal monitorozást végez az elmúlt évek tapasztalatai alapján.

KOTIVIZIG1007Tiszatoteliviz1

A tárgyalás végén Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszönte meg az együttműködést és együtt gondolkodást a KÖTIVIZIG-nek. Reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is megmarad a jó és összehangolt munka, melynek eredménye a térség fejlődéséhez és gyarapodásához vezet.

KOTIVIZIG1007Tiszatoteliviz2

Laczi Zoltán

Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Utolsó módosítás: 2021. október 06., szerda 11:31, Regdánszki Tamara