Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 80 204 240

Vízfolyások és állóvizek időszakossága

Vízfolyások és állóvizek időszakosságának értelmezésére és meghatározására útmutató készült az OVF és 4 vízügyi igazgatóság közreműködésével 2023-ban. Az Igazgatóságok mindennapi munkájuk során már használják az útmutatót, illetve folyamatban van a Víz Keretirányelv szerinti víztestek időszakossági kategorizálása is térképes megjelenítéssel.

A klímaváltozás hatására a szélsőségesebb időjárási események gyakorisága megnő, így a rendkívüli aszályok és árvizek előfordulása gyakoribbá válik. Az előrejelzések alapján az aszályos évek száma, és az aszályos időszakok hossza növekedni fog. Az aszályok velejárója, hogy a felszíni vízfolyások vízkészlete súlyosan megcsappan és egyes – elsősorban kis vízgyűjtővel és kevés, vagy semennyi felszín alatti hozzáfolyással nem rendelkező – vízfolyásokban a vízszállítás megszűnik, azok időszakossá válnak. Az elmúlt évek aszályai alatt az időszakos vízfolyások száma, az egyes vízfolyásokon az időszakossá váló szakaszok hossza és ezeken a szakaszokon az éven belüli vízszállítás megszűnésének az időtartama megnőtt. Az időszakos vízfolyások egyre nagyobb figyelmet kapnak szerte a világon, így Európában is. Kiemelten fontos a víztestek időszakosságának kérdése a Víz Keretirányelv céljainak elérése szempontjából is.

A klímaváltozás hatásai Magyarországon is egyre jobban érezhetők, így az időszakos vízfolyásszakaszok ismerete nélkülözhetetlen a vízügyi ágazat mindennapi munkavégzéséhez vízkészlet-gazdálkodási, vízgyűjtő-gazdálkodás tervezési, valamint a felszíni és felszín alatti víz védelme szempontjából is. Az időszakossági jellemzők felismerése és kategorizálása a vízfolyás(szakasz)okon és az állóvizeken időszerű feladat a vízügyi ágazat számára. Mindazon által az időszakos felszíni vizek jelentős problémát jelentenek a vízgazdálkodásban a felszíni vízkészletekkel való felelős gazdálkodás, valamint a felszíni és a felszín alatti vízkészletek vízminőségének és felhasználhatóságának megőrzése szempontjából. Mindezen problémák és feladatok felismerése vezetett az Útmutató elkészítéséhez.